Door onze instagrampagina te volgen blijf je op de hoogte van het verschijnen van nieuwe blogs > @casadikat.
Waar moet je op letten bij het kiezen van het “servies” voor jouw kat?
Laten we beginnen om te bekijken wat de meest ideale manier van voeren is, want dit heeft onder andere grote invloed op de gemoedstoestand van je kat en ook zijn/haar veerkracht op andere prikkels uit de omgeving.
Het is belangrijk om meerdere eetgelegenheden voor je kat te creëren. Als stelregel kun je hiervoor aannemen 1 eetplek en 1 reserve eetplek. Heb je meerdere katten, dan geldt daarnaast altijd de regel het aantal bronnen (dat zijn bijvoorbeeld voerplekken, drinkplekken, ligplekken, kattenbakken etc.) dat je dient aan te bieden is het aantal katten plus 1.
De eetgelegenheden verspreid je door het huis, op voor de kat toegankelijke plaatsen, die veilig zijn en dichtbij de slaapplaatsen liggen. Vergeet hierbij niet dat katten driedimensionaal leven, dus dat je ook voerplekken in de hoogte kunt maken. Verrijk de kat op bepaalde locaties met voerpuzzels, zo moet zij blijven werken voor haar voer.
Naast vaste locaties kun je afwisselen met mobiele eetgelegenheden, denk hierbij aan voedingsballetjes, opvulbare muisjes, krantenpapierpropjes, eierdozen etc.. Dit zijn bij uitstek middelen die je ook s’nachts kunt inzetten. Katten zullen voornamelijk in de nachtelijke uren uitvoering geven aan hun jachtinstinct. Hiermee voorzie je in het natuurlijke gedrag van jouw kat, maar draagt het ook op een positieve manier bij aan je eigen nachtrust. Geen Simon’s Cat taferelen van een hongerige zeurende kat. |
Je kat moet niet van jou afhankelijk zijn voor zijn/haar voeding. Een kat zal 10 tot 20 keer per dag een hapje heten, er zal dus altijd voer tot de beschikking moeten zijn. Nu zullen dat natuurlijk geen volgeladen bakken moeten zijn en je dient het voer ook dagelijks te verversen. Het is niet erg als een keer een bakje leeg is, want de kat zal nog op een andere locatie kunnen eten.
Door het eten verspreid aan te bieden, laat je je kat werken voor haar voer, maar dagelijks met hem/haar spelen blijft een must.
Samengevat komen we dan uit op onderstaande 6 principes van een gezond voedingspatroon van de bekende Belgische kattengedragstherapeute Anneleen Bru.
Stap 1: Voorzie N + 1 voerlocaties
Stap 2: Verspreid deze eetlocaties door het huis
Stap 3: Laat de kat werken voor haar eten
Stap 4: Zorg ervoor dat er altijd eten beschikbaar is
Stap 5: Pas het soort voer aan je kat aan
Stap 6: Laat je kat bewegen
Deze 6 stappen zijn geen opties waar je uit kunt kiezen, je zult ze allemaal dienen na te leven. Met betrekking tot stap 5 is het belangrijk natuurlijk de voeding van jouw kat aan te passen op zijn/haar leeftijd en/of behoefte. Vraag bij de fokker, het asiel of particulier waar je de kat vandaan hebt, wat de kat gewend is. Gooi nooit zomaar het voersoort om.
Heb je vragen over voer of voorzie je problemen in het voeren van bijvoorbeeld meerdere katten of katten met een aangepast eetpatroon, neem contact op om te informeren naar wat Casa di kat voor jou en jouw kat kan betekenen.
Wat voor soort voerbakken zet je dan neer? In de dierenspeciaalzaken komen we verbazingwekkend vaak nog steeds de kleine schattige voerbakjes tegen, vaak van plastic. Begin er niet aan, ze kunnen de snorharen van de kat overprikkelen met snorharenmoeheid tot gevolg en eventueel ook kattenacne veroorzaken. Ga voor een niet-poreus materiaal, zoals keramiek, glas, bamboo, rvs en let erop dat de bakjes/schaaltjes/kommetjes niet te klein en te diep zijn.
Hieronder vind je van een drietal merken een aantal "serviestips" en zeg nou zelf, ze voldoen niet alleen aan de eisen van jouw kat, maar zijn ook nog eens stylish verantwoord en misstaan niet in je inrichting.
Beko
Alhoewel de blogartikelen met veel zorg worden opgesteld, kunnen hier geen rechten aan ontleend worden.