Casa di kat
 
 

Katten en planten

Door onze instagrampagina te volgen blijf je op de hoogte van het verschijnen van nieuwe blogs > @casadikat.


Planten geven een eigen touch aan je interieur. Zo zal de een het liefst een soort jungle creëren in zijn woning en de ander het houden bij een eyecatcher bloemstuk.


Planten zijn goed voor je welzijn. Ze fleuren niet alleen een interieur op, ze filteren ook je lucht, helpen je stress te verminderen en geven je focus. Planten zijn dus eigenlijk onmisbaar, maar pas op met je pluizige viervoeter. Niet alle planten en bloemen zijn een goede combinatie met katten.


De lijst met giftige planten en bloemen is ellenlang.


Er zijn verschillende soorten giftige planten en bloemen. Sommige tuin- en kamerplanten hebben irriterende stoffen, die plaatselijk ontstekingen veroorzaken in bijvoorbeeld de mond, maag of huid. Andere planten hebben een systematisch effect, waarbij de giftige stof door het hele lichaam verspreidt en de organen van de kat, zoals de nieren of het hart, kan beschadigen of aantasten.


Niet alleen door te knagen aan een plant of bloem of het opeten van een blad kan vergiftiging van de kat plaatsvinden, maar bijvoorbeeld ook door het drinken van het water waar bloemen in staan, of door het stuifmeel dat aan de vacht blijft hangen. Er ligt dus een hoop gevaar op de loer wanneer je giftige planten en/of bloemen in huis hebt.


Symptomen van een mogelijke vergiftiging van jouw kat zijn:
- zwelling, roodheid, jeuk, blaarvorming aan de ogen of mond als gevolg van irritatie       of een ontsteking
- kwijlen
- braken
- diarree
- weinig energie en in elkaar zakken
- een onregelmatige hartslag
- moeilijkheden met ademen en slikken
- overmatig drinken en urineren


Er kunnen zelfs dagen voorbij gaan tussen het tijdstip van inname van het gif en het zichtbaar worden van effecten ervan.


Als je ziet of vermoedt dat jouw kat bladeren of andere delen van een giftige plant of bloem heeft gegeten of binnengekregen, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met jouw dierenarts.


Verwijder alle zichtbare resten van plant of bloem uit de bek en van het lichaam van jouw kat. Volg de instructies van de dierenarts op en houdt jouw kat bij je in de buurt om hem/haar goed in de gaten te houden. Noteer het tijdstip van de inname of het contact met de giftige plant of bloem en de naam van de plant of bloem. Geen idee om welke plant of bloem het gaat, neem deze mee naar de dierenarts of maak een foto van de plant of bloem.


Met welke planten of bloemen kun je je interieur en je eigen welzijn dan nog een boost geven? Hier een aantal voorbeelden:


Kamerplanten

 1 Calithea
2 Bromelia
3 Vogelnest Varen
4 Bamboe Palm
5 Geldboom
6 Stippenplant
7 Spinnenplant
8 Neon gebedsplant



Bloemen

 1 Gerbera's

2 Fresia's

3 Zonnebloemen

4 Limonium

5 Lisianthus

6 Rozen

7 Asters

8 Leeuwenkopjes



Alhoewel de blogartikelen met veel zorg worden opgesteld, kunnen hier geen rechten aan ontleend worden. Blijf alert en controleer altijd of planten of bloemen giftig zijn voor jouw kat, voordat je ze in huis plaatst. Bij twijfel, niet neerzetten want de gevolgen voor jouw huiskameraad kunnen zeer fataal zijn.


Heb je een echte knager in huis en krijg je dit niet afgeleerd? Wellicht is er sprake van een onderliggend medisch probleem of speelt er iets gedragsmatigs. Voor de mogelijkheden van een kattengedragsconsult kun je hier contact opnemen.